HF Logo FCUB ERA Logo FP7 Logo

ALERGIJA NA HRANU: zdravstevni problem

Alergija na hranu je novi oblik epidemije sa snažnim i značajnim posledicama. U razvijenim zemljama alergijska oboljenja su u značajnom porastu u posledenje tri decenije. Jedna od prvih manifestacija alergije je alergija na hranu kojom započinje "atopijski Marš", najčešće karakterisan pojavom ekcema u ranom detinjstu a kasnije alergijskim rinitisom. Međunarodno usvojen dijagnostički pristup ispitivanja alergije na hranu zasnovan je na: istoriji bolesti, ispitivanju fizičkih sposobnosti, kožnom prick testu, eliminacionoj dijeti i oralnom provokativnom test. Prick testovi koji se sprovode u dečjoj populaciji najčešće sadrže 10 alergena hrane:belance jajeta, žumance jajeta, kravlje mleko, soju, kikiriki, pšenično brašno, ribu, škampe, narandžu i šargarepu. Testiranje je moguće obaviti i sa značajno većim brojem nutritivnih alergena, što zavisi od područja u kome se testiranje sprovodi. Ovaj screening test je veoma koristan za dalja ispitivanja i postavljanje odgovarajuće dijagnoze.

Dr Olga Vuckovic Lidija Burazer
Dr sc. Biohem
v.d.Šefa Odseka za alergologiju
Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak
Beograd, Srbija

Ukoliko imate bilo kakav komentar ili pitanje, molimo Vas da ga pošaljete mejlom našem moderatoru: (mmilcic AT chem · bg · ac · rs).



This web page is supported by Faculty of Chemistry, University of Belgrade